Deze 10 obstakels weerhouden je ervan om je doelen te bereiken

We hebben ze allemaal; doelen in ons leven of grote wensen die nog doelen moeten worden. Die opleiding volgen die je zo graag wilt, nu eindelijk eens echt afvallen, stoppen met roken, je eigen bedrijf beginnen, de wereldreis maken waar je al jaren over droomt, een boek schrijven, je eerste marathon lopen.

We kennen allemaal de frisse start van ergens aan beginnen. Vol goede moed ga je er nu echt voor, dit keer gaat het lukken. We kennen ook allemaal de momenten waarop je het opgeeft; laat maar, weer gefaald. Misschien komt het ooit wel een keer. Een slecht gevoel over jezelf als resultaat.

Op de lange weg naar het bereiken van je doel kom je tegenslagen tegen die overwonnen moeten worden, dit is nu eenmaal onvermijdelijk. De volgende 10 obstakels kunnen de reden zijn waarom je doel nog geen onderdeel van je leven is en ze herkennen is de eerste stap om ze te overwinnen.

1 Geen duidelijk doel kunnen stellen

Het formuleren van je doel is een hele belangrijke stap. Laat je doel niet ergens in je achterhoofd rondzweven, maar maak het concreter door het op te schrijven. Doe dit op een plek waar je het dagelijks kunt zien, bijvoorbeeld in je agenda of plak het op je koelkast. Bovendien moet je uitgeschreven doel aan een aantal eisen voldoen om het te kunnen volbrengen. Je kunt hier meer over lezen in ons gratis E-book ‘Je doelen bereiken in 5 stappen.’

2 Een slechte planning

Je doel valt of staat met een gedegen plan en planning. Je doel moet bovenaan je lijst van je dagelijkse prioriteiten staan. Je doel elke dag bovenaan in je to do list zetten is een hele belangrijke stap. Ons blog ‘One hour of planning can save you ten hours of doing’ gaat dieper in het plannen van je week en hoe je dagelijks aan je doel kunt werken.

3 Uitstelgedrag

Uitstelgedrag heeft alles te maken met twijfels, zorgen en te voorzichtig zijn. Je gebrek aan zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je de stappen vermijdt die nodig zijn om je doel te bereiken, om de gewenste verandering in je leven te volbrengen. Je zelfvertrouwen zal groeien bij het nemen van elke kleine stap op weg naar je doel.

4 Faalangst

In je jeugd kun je je zelfvertrouwen verliezen door meerdere keren in bepaalde situaties te komen waarin je een fout maakt, zoals uitgelachen worden om iets bij een spreekbeurt, of als je ouders erg boos werden als je iets fout deed. Zelfs het zinnetje: ‘Je kan het wel!’ kan een averechts effect hebben gehad, namelijk  de angst om te falen. Bedenk dat falen slechts een perspectief is. Falen op zich is niets negatiefs. Door fouten te maken leren en groeien we als mens.

5 Perfectionisme

Het neerzetten van onrealistische hoge doelen heeft een destructief effect op een mens. Het heeft een negatieve impact op je zelfbewustheid en kan zelfs voor gezondheidsproblemen zorgen. Niets of niemand is perfect, deze bewustwording is de eerste stap in het accepteren als jezelf als een imperfect (en daarom prachtig) mens.

6 Doorzettingsvermogen

De echte doorzetter maakt keuzes en laat zich door niets of niemand tegenhouden in het behalen van zijn of haar doel. Juist het stellen van doelen, het plannen van taken en het daarmee behalen van die doelen traint het doorzettingsvermogen.

7 Wilskracht

Wilskrachtige mensen zijn vaak succesvol in het behalen van hun doelen. Meer nog dan kennis of talent is het een kracht die je tot grote hoogtes kan brengen. Hoewel wilskracht deels erfelijk is bepaald, is het ook zeker te trainen en bestaan er genoeg tips om het te verbeteren. Ze zeggen niet voor niets: Wilskracht is een spier, die is te trainen.

(Leees ook: Wilskracht, doorzettingsvermogen en discipline; de succesvolle drie-eenheid)

8 Discipline

Discipline is een karaktereigenschap. De ene mens heeft nu eenmaal wat meer discipline in zich dan de andere. Om je doelen te behalen heb je discipline nodig, zo denk je. Niet in paniek raken, ook voor de mensen die van zichzelf weten dat ze gebrek hebben aan discipline is er een weg om je doelen te behalen. Voor deze mensen is het heel belangrijk om een agenda bij te houden, om goed te plannen, prioriteiten te stellen en jezelf te belonen . Hierdoor ontstaan gewoontes, die voor gedisciplineerde mensen heel normaal zijn. Wij van Coffee on Mondays geloven sterk in het creëren van een vaste ochtend- en avondroutine.

9 Je directe omgeving

Een stressvolle werkomgeving vol met klagende collega’s.  Op het oog goede vrienden, waarvan het lijkt dat ze het beste met je voor hebben, maar eigenlijk willen ze niet dat je verandert. Dit zijn enkele voorbeelden van een giftige omgeving. Als je directe omgeving je weerhoudt van het behalen van je doelen, je weerhoudt om te zijn of te worden wie jij wilt zijn, dan moeten er keuzes worden gemaakt, hoe moeilijk deze keuzes ook kunnen zijn. Omring jezelf altijd met positieve mensen, mensen die het beste bij je naar boven halen.

10 Nog geen dagelijkse bezoeker van Coffee on Mondays

Dat is nog eens een makkelijk obstakel om te nemen! Die heb je al in je zak. Coffee on Mondays is er voor jou, wat je doel ook is. Op Coffee on Mondays kun je alles lezen op het gebied van doelen bereiken, productiviteit en persoonlijke ontwikkeling. Kom in beweging, zet die eerste stap. Doe wat je nu kunt doen en de rest volgt.

 

Prev post: The Miracle of the Morning PagesNext post: Wilskracht, doorzettingsvermogen en discipline; de succesvolle drie-eenheid

Related posts