12 tekenen van narcisten die jouw geluk saboteren

De meeste mensen denken dat een narcist iemand is die egoïstisch en arrogant is. Maar als je ooit verliefd bent geweest op een narcist dan weet je hoe pijnlijk het kan zijn. Helaas zijn ze niet gemakkelijk te herkennen. Tot op zekere hoogte hebben we allemaal narcistische trekjes, terwijl de pathologische narcist een serieuze, negatieve impact heeft op het dagelijkse leven en in relaties met anderen.

Pijnlijke relaties zijn eigenlijk een blessing in disguise. Als jij continu aan het bewijzen bent wat je waard bent, blijf je narcisten aantrekken. Bovendien realiseer je je niet dat je in een narcistische relatie zit. Het slechte gedrag van een narcist is niet kortstondig. Het verbreken van een relatie met een narcist begint met bewustwording en wordt gevolgd door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen keuzes. Leer om genoeg van jezelf te houden om te vertrekken.

Dat gezegd hebbende, hier zijn 12 tekenen om je te helpen een narcist te ontmaskeren:

1 Ze voelen zich superieur ten opzichte van jou

Narcisme is de expressie van het ego. Het belangrijkste teken van een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis is de onwelwillendheid om het valse ego te ontrafelen en authentiek te zijn. In feite leven ze in een fantasie van onrealistisch succes, uitstraling of zelfs ideale liefde.

De waarheid is dat ze erg onzeker zijn en het moeilijk vinden om alles wat niet perfect is of fout is gegaan te accepteren. Narcisten zullen altijd proberen om anderen te imponeren en zichzelf als een soort superster te laten zien, beter presterend dan iedereen om zich heen. Ze voelen zich superieur, maar waar ze echt waarde aan hechten, is de aandacht die ze hiermee ontvangen.

2 Ze verbreken vaak de regels en kennen geen grenzen

Narcisten genieten ervan als ze weg kunnen komen met de schending van regels en sociale normen. Ze willen heel graag de uitzondering op de regel zijn. Beloften komen ze nooit na. Ze negeren jouw gedachten, gevoelens en bezittingen. Ze laten weinig tot geen berouw zien en geven jou de schuld van hun eigen gebrek aan respect. Daarnaast hebben ook geen respect voor jouw grenzen. Elke keer dat jij nee zegt ziet de narcist als een uitdaging. Ze zijn koppig en laten zich niet vertellen wat ze moeten doen.

3 Ze hebben een grote behoefte om bewonderd te worden

Narcisten verwachten een voorkeursbehandeling. Ze verwachten dat jij tegemoetkomt aan hun behoeften, zonder dat hier iets tegenover staat. In de gedachten van de narcist draait de hele wereld om hem. Ze geloven dat ze zo bijzonder en uniek zijn dat ze alleen begrepen kunnen worden door mensen van hun eigen niveau. Als je niet met de narcist op 1 lijn zit, ben je niet zo speciaal. Einde verhaal.

Ze zijn vaak jaloers op het succes en de prestaties van anderen. Aan de andere kant hebben ze ook een sterke overtuiging dat anderen jaloers zijn op hen. Ze vinden dat ze recht hebben op iets beters en geloven dat ze niet de erkenning krijgen die ze verdienen van anderen.

4 Ze misbruiken je emotioneel

Een gesprek is toch tweerichtingsverkeer? Niet bij een narcist. Het is een ware strijd om jouw gevoel en mening te laten horen. Als je wel een stem krijgt, en je bent het vervolgens niet met hem eens, dan wordt het net zo snel weer van tafel geveegd. Of gecorrigeerd. Of genegeerd. Narcisten zijn erg snel met oordelen, bekritiseren en je belachelijk maken; ook in het openbaar.

Communiceren met een narcist is in principe een reeks eindeloze gesprekken waar jij een mening geeft en waar zij vervolgens direct bovenop springen. Ze kunnen niet relaxed doen, omdat ze altijd de controle willen houden. Ook over jou. En hier is waar het emotionele misbruik komt kijken. Ze beginnen je gedachten uit elkaar te trekken en jouw visie op de realiteit uit te dagen, vooral wanneer ze geloven dat ze intellectueel superieur en slimmer dan jou zijn.

5 Ze kunnen erg charismatisch en verleidelijk zijn

Wanneer ze in je geïnteresseerd zijn voor hun eigen bevrediging, kunnen ze je heel erg speciaal en gewild laten voelen. Maar zodra ze hun interesse verliezen, bijvoorbeeld nadat ze je veroverd hebben of wanneer ze zich gaan vervelen, zullen ze er geen twee keer over nadenken voordat ze je laten vallen.

Veel narcisten genieten ervan om negatieve emoties te provoceren om controle te krijgen en zich machtig te voelen. Als jij daardoor onzeker wordt en uit balans raakt is het helemaal geweldig. Als jij niet voldoet aan de verwachtingen van de narcist of het niet eens bent met hun standpunt, kun je een woedeaanval verwachten.

6 Ze zijn getrainde manipulators

Narcisten gebruiken anderen om hun tekortkomingen te compenseren. Ze maken zelfs beslissingen voor anderen om in hun eigen behoeften te voorzien. Een andere manier waarop narcisten manipuleren is door schuld. Ze zullen iets wat ze ooit gedaan hebben ter sprake brengen en je beschuldigen van het feit dat je het niet gewaardeerd hebt.

Narcisten zullen op regelmatige basis zeggen dat je gek bent en je langzaamaan overtuigen dat je het ook echt bent. Ze staan bekend om ‘gaslighting’; een vorm van misbruik dat angst en verwarring creëert, je zelfvertrouwen beschadigt en je vermogen om te onderscheiden wat echt is (en goed voor jou) afbreekt.

7 Ze zijn bang voor wat anderen van ze denken

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn hypergevoelig voor kritiek. Ze hebben zoveel nodig om hun opgeblazen maar fragiele ego te beschermen, dat ze heel gemakkelijk in de verdediging schieten. Als ze hun zin niet krijgen of niet erkend worden, nemen ze het recht in eigen hand. Als jij iets doet wat ze niet leuk vinden, dan ben je óf tegen ze, óf je begrijpt ze niet.

8 Ze nemen geen verantwoordelijkheid voor hun gedrag

Narcisten hebben de neiging om iedereen de schuld te geven, behalve zichzelf. Ze zijn er erg goed in om excuses te maken en niet de verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen fouten. Narcisten accepteren niet dat ze hun eigen ervaringen creëren.

9 Ze zijn ongeschikte partners

Je zult merken dat wanneer je het ego van de narcist niet meer voedt en ze aan begint te spreken op hun slechte gedrag, dat ze je snel zullen verlaten. Dit komt omdat de narcist de gevoelens van zijn/ haar partner niet boven zijn eigen gevoelens kan zetten.

10 Ze zijn uit op jouw kwetsbaarheid

Ze houden ervan om in de spotlight te staan. Omdat ze voortdurend op zoek zijn naar bewondering en waardering, kunnen ze het erg lang volhouden om dit doel te bereiken. Ze geven niets om jouw gevoelens en het is moeilijk voor ze om te begrijpen hoe ze anderen pijn kunnen doen. Narcisten doen een beroep op jouw persoonlijke onzekerheden of strijd. Zodra ze weten wat voor jou belangrijk is, zullen ze dit tegen je gebruiken.

11 Daartegenover; ze laten hun eigen kwetsbaarheid niet zien

Omdat het valse zelf van de narcist perfect is, moeten veel gevoelens natuurlijk onderdrukt worden. Zo voelen narcisten geen emoties als kwetsbaarheid, empathie en mededogen, tenminste, dit zul je nooit zien aan de buitenkant. Ze bedekken deze gevoelens met woede, schuld, manipulatie en minachting voor anderen. Diep vanbinnen weten ze dat er iets niet helemaal klopt, maar helaas kunnen ze zich niet inleven in anderen. Ze kunnen hun ware gevoelens ook niet laten zien, want dit verbreekt hun ego en hun complete identiteit.

12 Ze maken het heel duidelijk dat ze alles weten

Immers, ze weten meer over alles dan anderen en ze zijn niet bang om dit te laten zien. In feite kun je van ze wachten dat ze je alles kunnen vertellen, leren en informeren over vrijwel elk onderwerp dat je op tafel legt. Ze zijn niet bang om met je in discussie te gaan; ze zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij weet dat hun manier van denken de juiste is.

Meer lezen? 15 dingen die een narcist nooit zal doen

Bron: LifeHack

PS Achter de schermen ben ik op dit moment druk bezig om van deze site een compleet naslagwerk te maken, zodat je hier straks alle informatie kunt vinden die je nodig hebt. Door artikelen over narcistisch misbruik af te wisselen met persoonlijke blogs, hoop ik dat vrouwen sneller gaan herkennen dat ze in een narcistische relatie zitten.

Kom dus regelmatig even terug op Coffee on Mondays voor nieuwe artikelen en blogs. Heb je vragen? Of wil je je eigen verhaal kwijt? Heb je advies of tips voor vrouwen in een soortgelijke situatie en wil je dit delen? Neem dan contact met mij op via het contactformulier (ik reageer alleen op e-mails en niet op berichten via Facebook Messenger).

Tot snel!

Tags:
0 shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *