15 dingen die een narcist nooit zal doen

Ken jij een narcist? Vanuit psychologisch perspectief zijn er verschillende eigenschappen die een persoon met een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis definiëren. Ze zijn extreem egoïstisch, met een overdreven gevoel van zelfbelang, hebben fantasieën van onbeperkt succes en briljant zijn. Ze verwachten een speciale behandeling, ze houden ervan om anderen uit te buiten, het ontbreekt ze aan empathie, ze zijn vervuld zijn met afgunst en ze zijn extreem arrogant.

Hoewel je deze eigenschappen gemakkelijk zou moeten herkennen in een persoon, moet je je ervan bewust zijn dat narcisten geniepige mensen zijn. Ze zijn manipulerend en kunnen zich compleet anders voordoe dan dat ze zijn. Niemand wil vallen voor de manipulatie van een narcist. Het zou daarom fijn zijn te weten bij wie we weg moeten blijven. Om je te helpen, zijn hier 15 dingen die narcisten nooit doen:

1 Ze laten nooit hun ware aard zien

Narcisten zijn manipulatief, dus natuurlijk zullen ze nooit laten zien wie ze echt zijn wanneer je ze net ontmoet hebt. Ze laten je geloven dat ze heel erg aardig en charmant zijn, het compleet tegenovergestelde van wie ze echt zijn. Hun ware persoonlijkheid laten ze pas zien wanneer het te laat is.

2 Ze laten je nooit veilig voelen in een relatie

Narcisten hebben de neiging je op je tenen te laten lopen. Het laatste wat ze willen is dat jij je veilig voelt in de relatie. Het geeft ze genoegen om in alle opzichten boven jou te staan. Zij voelen zich veilig, als jij je onzeker voelt.

3 Ze zullen nooit toestaan dat jij ze ziet als de slechterik

In de gedachten van de narcist kan hij nooit ‘the bad guy’ zijn en ze zullen er alles aan doen dat jij dat ook weet. Wat er ook gebeurt, ongeacht de situatie, het is altijd jouw schuld. Het gevolg; jij voelt je de verschrikkelijkste persoon op aarde en hij geeft er helemaal niets om. Dat is juist wat ze willen; dat jij je slecht voelt over jezelf.

4 Ze houden er niet van om de controle te verliezen

Narcisten zijn controle freaks; als ze de controle verliezen worden ze extreem boos of ontdaan. Ze moeten controle hebben over mensen en hun omgeving, het geeft ze een gevoel van veiligheid, wetende dat jij alles doet wat ze willen zonder vragen te stellen.

5 Ze zullen nooit toestaan dat iemand ze vertelt dat ze geen gelijk hebben

Een narcist zal net zolang beweren dat zwart wit is, totdat jij het zelfs gaat geloven. Dit is één van de grootste vallen van het omgaan met een narcist. Discussiëren met een narcist is een verspilling van tijd en moeite; hun manipulerende aard zal ervoor zorgen dat je aan jezelf gaat twijfelen en gaat geloven wat ze zeggen.

6 Ze zien anderen niet als hun gelijke

Narcisten vinden zichzelf het belangrijkste op aarde, niemand staat op hetzelfde niveau als zij. Als je probeert om jezelf met hen te associëren als een gelijke, zullen ze er alles aan doen om je weer naar beneden te halen.

7 Ze hebben nooit sympathie voor een ander

Dit zijn de mensen die lachen terwijl iedereen huilt tijdens een verdrietige film. Het boeit ze echt niet dat jouw moeder net gescheiden is of dat je vader is overleden. Ze geven niets om jouw gevoelens en ze zijn er zat van om te luisteren naar jouw verhalen over jouw recente break-up of ontslag. Als het hun niet aangaat, willen ze er niet mee lastig gevallen worden.

8 Ze doen niets waar ze zelf niet beter van worden

Ze hebben jou niet getrakteerd op een etentje omdat ze zo’n goed hart hebben… Ze zullen je waarschijnlijk om een wereld aan gunsten vragen achteraf. Narcisten doen niets zonder er zelf beter van te worden. Een narcist geven waar hij om vraagt is het laatste dat je wilt doen.

9 Ze nemen geen bevelen aan van anderen

Waag het niet om een narcist iets te vertellen. Ze zijn enorm egoïstisch en als jij probeert om controle uit te oefenen is dat een grote aanslag op hun zelfbeeld.

10 Ze willen niet toegeven dat ze gevoel hebben

Of je nu een narcist bent of niet, iedereen heeft gevoelens. Ze voelen ongetwijfeld andere emoties, maar een narcist zal vaak zeggen: ‘Ik heb geen gevoel.’ Natuurlijk is dit een excuus voor alle verschrikkelijke dingen die ze soms kunnen doen. Ze doen alsof ze niet weten hoe emoties werken om weg te kunnen komen met alles wat ze doen, zonder dat mensen slecht over ze denken.

11 Ze luisteren niet

Ze luisteren niet, ze wachten totdat jij je mond houdt en zij kunnen zeggen wat ze willen zeggen. Ze geven er echt niets om wat jij te zeggen hebt. Het enige waar ze zich zorgen om maken is dat jij naar hen luistert.

12 Ze blijven niet rondhangen

Als jij ze verveelt, of het nu in een relatie of een vriendschap is, verwacht dan dat een narcist zijn spullen pakt en gaat. Ze willen aandacht en als jij ze dit niet geeft, verwacht dan niet dat ze blij je blijven. Ze zoeken hun aandacht dan wel ergens anders.

13 Ze kiezen geen onaantrekkelijke vrienden

Zoals gezegd, narcisten doen niets wat hen zelf niet ten goede komt. Het kiezen van vrienden is hier een goed voorbeeld van. Ze omringen zichzelf met aantrekkelijke (upper-class) mensen waardoor ze zich superieur en onoverwinnelijk voelen. Het is zeldzaam als je een narcist vindt die omringd wordt door een onaantrekkelijke, gemiddelde menigte.

14 Ze geven geen complimenten

Narcisten zijn niet echt complimenteus. Het is namelijk niet hun taak om mensen goed over zichzelf te laten voelen. Je mag van geluk spreken als je een compliment krijgt van een narcist, maar als dit gebeurt, heb je voldoende reden om dit verdacht te vinden.

15 Ze houden er niet van om beleefd te zijn

Narcisten voelen zich superieur en boven de wet verheven, laat staan dat ze zich houden aan de regels van de samenleving. Om deze reden zullen ze nooit beleefd zijn, alleen als ze er zelf beter van worden.

Meer lezen? 12 tekenen van narcisten die jouw geluk saboteren

Bron: LifeHack

Tags:
0 shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *