De realiteit van co-ouderschap met een narcist – 14 dingen waar je rekening mee moet houden

Als je de relatie met een narcist beëindigd, bevrijd je jezelf van een leven lang pijn, verdriet en ellende. Maar, als je samen kinderen hebt, zal de marteling niet gemakkelijk eindigen. Om jezelf goed voor te bereiden op wat je kunt verwachten en hoe je je kinderen kunt beschermen, zijn hier 14 dingen waar je zeker mee te maken krijgt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

1 Ouderlijke vervreemding

De narcistische ouder zal de kinderen leugens vertellen en ze hiermee bang maken (bijvoorbeeld: ‘Je moeder gaat je van me wegnemen en we zullen elkaar hierdoor nooit meer zien.’) Ze zullen ook proberen om de controle te houden of je de toegang te beperken met betrekking tot het zien van de kinderen.

2 Voortdurend plannen veranderen

De narcistische ouder zal voortdurend proberen om veranderingen aan te brengen in vooraf vastgestelde plannen, om zo de controle over de situatie te behouden en maximale verstoring te veroorzaken.

3 Voortdurend liegen

Een narcistische ouder zal instanties vertellen wat ze willen horen. Hij/zij zal een plaatje laten zien van de perfecte ouder, maar als je de punten aan elkaar knoopt zul je zien dat er veel gaten in hun verhaal zit.

4 Manipulatie

Een narcist zal er alles aan doen om in hun eigen behoeften te voorzien en zal vaak het slachtoffer spelen om de schuld bij de niet-narcistische ouder neer te leggen. Ze zullen de niet-narcistische ouder beschuldigen van dingen die ze zelf hebben gedaan. Door de andere ouder te kleineren zal het zelfvertrouwen afbreken en zullen instanties de kant kiezen van de narcistische ouder.

5 Blokkeren

De narcistische ouder zal de toegang tot vakantie of uitstapjes blokkeren (bijvoorbeeld door er geen toestemming voor te geven), alleen maar om controle te krijgen en verstoring te veroorzaken.

6 Financiële controle

De narcistische ouder zal geld gebruiken om te manipuleren, door ervoor te zorgen dat de niet-narcistische ouder geen geld heeft of liegen dat ze zelf geen geld hebben om te betalen voor hun kinderen.

7 Controle in stand houden

De narcistische ouder zal er hoe dan ook alles aan doen om de controle over hun ex-partner te kunnen behouden. Ze zullen bijvoorbeeld informatie achterhouden over doktersafspraken of afspraken op school of het veel te laat doorgeven, waardoor het voor de niet-narcistische ouder bijna onmogelijk wordt om op tijd te komen (of überhaupt te komen) en de narcistische ouder kan laten zien hoe onbetrouwbaar zijn ex-partner is.

8 Beperkt bezoek

De narcist zal proberen de bezoektijden zo te dicteren dat het enorm veel ontwrichting zal veroorzaken bij de andere ouder. Als ze boos zijn op de andere ouder zullen ze zelfs de toegang tot de kinderen weigeren.

9 De andere ouder kleineren

De narcistische ouder zal bij elk klein dingetje dat de andere ouder ‘fout’ doet, hem of haar naar beneden halen om te laten zien dat de niet-narcistische ouder niet capabel is om voor de kinderen te zorgen. De narcistische ouder zal op deze manier iedereen ervan proberen te overtuigen, inclusief de kinderen, dat hij de meest capabele ouder is.

10 Valse beschuldigingen

De narcist zal aanvallen als ze de controle dreigen te verliezen en dit kan resulteren in het vals beschuldigen van de niet-narcistische ouder op het gebied van geweld en mishandeling. Deze tactiek zal vooral gebruikt worden door vrouwelijke narcisten.

11 Weigeren om mee te werken

Een narcist laat zich door een buitenstaander niets vertellen. Om deze reden willen ze vaak niet meewerken met instanties. Sommige narcisten daarentegen zullen proberen om de instanties om de tuin te leiden door leugens te vertellen en professionals te manipuleren. Ze zullen laten zien dat zij volledig willen meewerken en dat de andere ouder het probleem is.

12 Vreemde en plotselinge levensveranderingen

Een narcist zal alles doen wat nodig is om de controle over de andere ouder terug te krijgen en dit kan resulteren in plotselinge levensveranderingen. Bijvoorbeeld een narcistische ouder die altijd een goede baan had, kan plotseling ontslag nemen om ervoor te zorgen dat ze geen geld meer hebben om de kinderbijslag te betalen, of proberen te laten zien dat ze een toegewijde ouder zijn en thuis willen zijn voor de kinderen.

13 Familie, vrienden en nieuwe partner

De narcist zal zijn familie en vrienden gebruiken om leugens te verspreiden over de ex-partner. Ze zullen ook erg snel een nieuwe partner hebben, vooral als zij degene waren die de relatie hebben verbroken. De narcist kan ook voor een lange tijd afstand doen van zijn kinderen en er totaal geen interesse meer in tonen.

14 Geweld

De narcist zal iedereen pijn willen doen die zijn/ haar valse zelfbeeld bedreigt. Dit kan gebeuren bij familieleden, nieuwe partners, hun ex en zelfs hun kinderen. Dit is de ultieme handeling van macht en controle.

Bron: Parental Narcissistic Abuse

PS Achter de schermen ben ik op dit moment druk bezig om van deze site een compleet naslagwerk te maken, zodat je hier straks alle informatie kunt vinden die je nodig hebt. Door artikelen over narcistisch misbruik af te wisselen met persoonlijke blogs, hoop ik dat vrouwen sneller gaan herkennen dat ze in een narcistische relatie zitten.

Kom dus regelmatig even terug op Coffee on Mondays voor nieuwe artikelen en blogs. Heb je vragen? Of wil je je eigen verhaal kwijt? Heb je advies of tips voor vrouwen in een soortgelijke situatie en wil je dit delen? Neem dan contact met mij op via het contactformulier (ik reageer alleen op e-mails en niet op berichten via Facebook Messenger).

Wil je het bericht delen? Graag! Des te meer bekendheid er komt op het gebied van narcistisch misbruik, des te meer vrouwen (en mannen) kunnen we helpen!

Tot snel!

Tags:
0 shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *