Dit zijn de tekenen van narcistisch misbruik

Afgelopen week ontving ik het boek Narcisme te lijf, geschreven door psycholoog en ervaringsdeskundige Piet van der Ploeg. Hoewel ik redelijk ver op weg ben in mijn herstel van narcistisch misbruik en ik met een afstandje kan kijken naar alles wat me is overkomen (en me dit nog vrij weinig doet), was er toch een gedeelte in het boek wat me enorm van mijn stuk bracht. Misschien was het een stukje herkenning, misschien was het de opluchting om zwart op wit op papier te zien dat ik niet gek ben. Ik wil het graag met jullie delen:

“Wat de narcistische partner doet met jarenlange manipulatie van de partner en kinderen zet hij/ zij voort na de vechtscheiding, met het effect dat er vaak sprake is van secundaire letselschade, waarbij vooral kinderen en partners in extreme mate slachtoffer worden.”……… “Dat de extreme emoties bij kinderen, familie of partners een voorbeeld zijn van het jarenlang mentaal misbruik in narcistische relaties en meestal weinig te maken heeft met hun innerlijke emotionele stabiliteit, maar juist de jarenlange ondermijning daarvan. Ieder gezond mens wordt vroeg of laat emotioneel instabiel, overspannen, depressief of gaat twijfelen aan zichzelf of wordt zelfs psychotisch na het jarenlang psychisch misbruik.”

Hoe vaak heb jij in je relatie met jouw (narcistische) partner gehoord dat je emotioneel instabiel bent? Dat je te gevoelig bent? Dat je nu eens een keer moet stoppen met al dat gejank? Ik heel vaak en ik ging inderdaad aan mezelf twijfelen. Er mocht niet gehuild worden, niet door mij, niet door mijn zoontje.

Iets klopte er niet, maar ik wist niet wat. Nu weet ik dat ik jarenlang psychisch misbruikt ben. Helaas kwam ik hier pas ver na mijn scheiding achter.

Misschien zit jij in een relatie en heb je het idee dat er iets niet klopt. Of misschien ben je gescheiden van een narcist en heb je last van depressies, onverklaarbare huilbuien, angsten en paniekaanvallen. De volgende tekenen laten in ieder geval zien dat je slachtoffer bent van narcistisch misbruik.

Dit zijn de tekenen van narcistisch misbruik

 • Je hebt het gevoel dat je elke dag op eieren moet lopen;
 • Alles ligt altijd aan jou, nooit aan je partner;
 • Ieder gesprek wordt binnen enkele seconden teruggebracht op hem, wederkerige communicatie is onmogelijk;
 • Je hebt geen ruimte om je eigen mening te geven of je gevoelens te tonen (zijn mening is de juiste, einde discussie);
 • Het lukt je nooit om hem iets duidelijk te maken;
 • Je kunt geen fatsoenlijk gesprek voeren;
 • Je mist echte intimiteit in je relatie (geen knuffel, geen arm om je heen, ook niet als je zichtbaar verdrietig bent);
 • Hij kan zich niet inleven in jouw gevoelens, mist empathie;
 • Hij isoleert je van vrienden en familie (maar laat het lijken alsof het je eigen keuze is);
 • Er wordt continu over jouw gevoel heen gewalst;
 • Je bent heel erg moe en hebt last van slapeloosheid;
 • Je schaamt je voor jezelf en gaat aan jezelf twijfelen (vooral na beëindiging van de relatie);
 • Je bent heel erg onzeker geworden, terwijl je dat vroeger nooit was;
 • In jouw relatie geef je heel veel, maar je krijgt er niets voor terug;
 • Je hebt het gevoel dat je je partner niet kunt vertrouwen, maar je krijgt de waarheid niet boven tafel;
 • Je hebt het gevoel dat er tegen je gelogen wordt, maar volgens je partner zie je spoken;
 • Er wordt nooit iets uitgesproken;
 • Je vermijdt confrontaties uit angst voor een agressieve reactie, of omdat je geen zin hebt in ‘gezeik’;
 • Je krijgt het gevoel dat je het nooit goed kan doen, dat je nooit goed genoeg bent.

Terugkijkend zie ik dat ik altijd bezig was met hem. Ik wilde hem gelukkig maken en ik zette mezelf opzij. Ik dacht dat het erbij hoorde, al die ruzies om niets. Ik liet me altijd overrompelen als ik mijn mening probeerde duidelijk te maken. Ruzies werden nooit uitgepraat, gesprekken voelden altijd onafgemaakt. Als hij boos was kon hij me dagenlang negeren, praatte hij niet eens tegen me.

Natuurlijk weet je dat het niet klopt. Dat het niet juist is hoe er met je wordt omgegaan. Maar je ondergaat het, omdat je niet beter weet. Net zolang totdat je compleet verlamd bent. Dat het je allemaal niet meer uitmaakt. Het is niet voor niets dat veel slachtoffers van narcistisch misbruik depressief worden en zelfs een einde aan hun leven willen maken.

Herken jij jezelf of je partner in bovenstaande kenmerken?

Als jij het gevoel hebt dat jouw partner een narcist is, zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk informatie inwint (lees hier: 15 dingen die een narcist nooit zal doen of 37 kenmerken van een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis). Kies vervolgens voor jezelf en beëindig de relatie. Ik weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Geloof me, ik weet hoe moeilijk dit is. Het heeft mij drie jaar gekost om daadwerkelijk de knoop door te hakken en zelfs daarna koste het me moeite om hem los te laten. Niet omdat ik nog van hem hield, dat deed ik al jaren niet meer, maar omdat ik medelijden met hem had. Meer informatie over mijn persoonlijke verhaal lees je hier en hier.

Binnenkort zal ik een uitgebreide review schrijven over het boek Narcisme te lijf.

PS Achter de schermen ben ik op dit moment druk bezig om van deze site een compleet naslagwerk te maken, zodat je hier straks alle informatie kunt vinden die je nodig hebt. Door artikelen over narcistisch misbruik af te wisselen met persoonlijke blogs, hoop ik dat vrouwen sneller gaan herkennen dat ze in een narcistische relatie zitten.

Kom dus regelmatig even terug op Coffee on Mondays voor nieuwe artikelen en blogs. Heb je vragen? Of wil je je eigen verhaal kwijt? Heb je advies of tips voor vrouwen in een soortgelijke situatie en wil je dit delen? Neem dan contact met mij op via het contactformulier (ik reageer alleen op e-mails en niet op berichten via Facebook Messenger).

Wil je het bericht delen? Graag! Des te meer bekendheid er komt op het gebied van narcistisch misbruik, des te meer vrouwen (en mannen) kunnen we helpen!

Tot snel!

Dit blog bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan ontvangen als jij een aankoop doet via een link op deze pagina. Dit heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Tags:
0 shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *