Wat is een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis?

Iemand die zichzelf erg belangrijk vindt, vaak in de spiegel kijkt en altijd het hoogste woord heeft wordt al snel een narcist genoemd. In je naaste omgeving heb je vast wel iemand die zichzelf heel bijzonder vindt, iemand die altijd opschept over zijn of haar prestaties. Dat maakt deze persoon echter nog geen narcist. Vaak denken mensen er niet echt over na en het klopt ook wel dat iedereen wel een beetje narcistische trekken heeft. Een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis (NPS) is echter een heel ander verhaal.

“Mijn ex-schoonvader maakte mijn ex altijd belachelijk; waar hij de mogelijkheid had vertelde hij dat mijn ex altijd uren voor de spiegel stond om naar zichzelf te kijken. Dat het altijd wachten was op mijn ex als ze ergens naartoe wilden gaan. Later bleek zowel mijn ex als mijn ex-schoonvader een narcist te zijn.”

Iemand met een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis heeft een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid en een grote behoefte aan bewondering van anderen. Daartegenover staat dat hij of zij geen rekening kan houden met gevoelens van anderen en zich niet in een ander kan verplaatsen. Heb je kritiek op iemand met een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis? Dat wordt niet geaccepteerd! De narcist kan geen kritiek verdragen en ontvlamt vaak in woede. Om deze reden heeft iemand met een NPS moeite om relaties in stand te houden, zowel zakelijk als privé. Hun eigen zwaktes toegeven zullen ze nooit doen, maar die van anderen zullen ze juist extra benadrukken.

De kenmerken van narcisme

De lijst van kenmerken van een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis is lang, daarom zal ik hier de belangrijkste noemen (een lijst met alle kenmerken van NPS vind je hier). Laat ik vooropstellen dat een diagnose niet zomaar gesteld is. Dit moet gedaan worden door een psychiater of psycholoog. Je kunt dus niet zomaar zeggen dat iemand een narcist is.

Heb je het vermoeden dat je partner een NPS heeft? Misschien herken je dan onderstaande kenmerken (mijn blog richt zich op vrouwen die slachtoffer zijn van narcistisch misbruik, de persoon met de NPS duid ik aan met ‘hij’, maar je kunt hier natuurlijk ook ‘zij’ lezen):

 • Hij heeft een opgeblazen gevoel van belangrijk zijn en voelt zich verheven boven anderen.
 • Hij verlangt naar extreme bewondering.
 • Hij ziet zichzelf als uniek of heel speciaal en voelt zich alleen begrepen door mensen van ‘zijn niveau’.
 • Hij maakt misbruik van anderen om zijn doelen te bereiken.
 • Hij is niet in staat om zich in anderen in te leven, hij heeft een gebrek aan empathie.
 • Hij is vaak jaloers op andere mensen of denkt dat mensen jaloers zijn op hem.
 • Hij gedraagt zich vaak arrogant.
 • Hij heeft het altijd over zichzelf.
 • Hij heeft geen of weinig aandacht voor de mening van een ander.
 • Hij vertoont depressief gedrag bij de kleinste tegenslagen.
 • Het ligt nooit aan hem, altijd aan een ander.
 • Hij wil niet geholpen worden.

Dit is maar een korte opsomming van de kenmerken van een NPS, de uitgebreide lijst vind je hier. Wil je meer weten over de persoon achter dit blog? Klik dan even hier.

De afgelopen jaren heb ik veel geleerd over Narcisme en Narcistisch misbruik en ik ben eindelijk zover dat ik mijn eigen verhaal durf te delen, in de hoop dat ik andere vrouwen hiermee kan helpen. Achter de schermen ben ik op dit moment druk bezig om van deze site een compleet naslagwerk te maken, zodat je hier straks alle informatie kunt vinden die je nodig hebt. Door artikelen over narcistisch misbruik af te wisselen met persoonlijke blogs, hoop ik dat vrouwen sneller gaan herkennen dat ze in een narcistische relatie zitten.

Ik kwam er pas na mijn scheiding achter dat ik 20 jaar lang heb samengeleefd met een narcist. Voor mijn gevoel heb ik zoveel jaren van mijn leven weggegooid, ben ik zo lang ongelukkig geweest en alleen maar omdat ik dacht dat ik hem kon (moest) helpen. Terwijl dit al heel heftig klinkt, kwam de ware klap pas na mijn scheiding. Ruim drie jaar had ik last van angsten, paniekaanvallen, depressiviteit, onverklaarbare huilbuien, paranoia, wantrouwen naar alles en iedereen. Dit wens ik niemand toe. Des te eerder je weet waar je mee te maken hebt, des te eerder kun je er afstand van doen en je eigen leven weer oppakken.

Kom dus regelmatig even terug op Coffee on Mondays voor nieuwe artikelen en blogs. Heb je vragen? Of wil je je eigen verhaal kwijt? Heb je advies of tips voor vrouwen in een soortgelijke situatie en wil je dit delen? Neem dan contact met mij op via het contactformulier (ik reageer alleen op e-mails en niet op berichten via Facebook Messenger).

Tot snel!

Tags:
0 shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *