7 redenen van vermoeidheid die niets te maken hebben met slaap

Je herkent het vast wel; het is twee uur in de middag en je voelt ineens een ondraaglijke vermoeidheid opkomen. Het enige wat je op dat moment wilt doen is in je bed kruipen en Netflix kijken. Maar je hebt nog van alles te doen; je moet nog werken en je hebt een afspraak staan om te gaan trainen. Slapen is geen optie. Dus je zet een extra sterke bak koffie en je sleept jezelf door de dag. En dan vraag je je af: ‘Hoe komt het dat ik zo moe ben? Ik heb vannacht toch echt 8 uur lang geslapen…’ Slaap is inderdaad heel erg belangrijk, maar niet de enige factor als het aankomt op de hoeveelheid energie die we gedurende de dag hebben.

Hier zijn 7 redenen waarom je zo moe bent die niets te maken hebben met slaap:

1 Je eet te veel suiker

Wat suiker met je doet is echt geweldig! Ik bedoel, is er iets fijner dan die eerste hap van een chocolate chip cookie? Helaas is te veel suiker funest voor je energieniveau. Als je het alleen bij dat ene hapje kon houden, was er niets aan de hand. Onderzoeken tonen echter aan dat suiker nog verslavender is dan cocaïne, dus succes daarmee. Suiker geeft je in één keer enorm veel energie, het eerste half uurtje dan. Daarna voel je je uitgeput en wil je alleen nog maar meer suiker eten. Een geweldige vicieuze cirkel (not!). Als jij denkt dat het de suikers zijn die je uitputten, probeer dan je snickers na de lunch te vervangen door een appel en pindakaas. Zeker weten dat je energieniveau hoog blijft.

2 Je bent depressief

Helaas is er geen snelle oplossing als depressiviteit de oorzaak is van je vermoeidheid. Toch is het de moeite waard om te noemen dat uitputting één van de tekenen is van depressie. Dus als je geen energie hebt om je dagelijkse dingen te doen, dingen waar je normaal gesproken veel plezier aan beleefde, dan kan het een teken zijn dat er meer aan de hand is. Heb je een vermoeden dat je vermoeidheid te wijten is aan een depressie, aarzel dan niet en zoek professionele hulp.

3 Je beweegt niet voldoende

Ik weet wat je nu denkt. Na een lange dag hard werken is het laatste wat je wilt doen jezelf nog meer vermoeien met een intense training. Toch zul je zien dat het je op den duur meer energie geeft. Onderzoeken tonen aan dat regelmatig bewegen vermoeidheid bestrijdt en je meer energie geeft. En als extra bonus zie je er ook nog eens geweldig uit. Dus trek die sneakers aan en ga een rondje hardlopen!

4 Je drinkt niet voldoende

Als jij verslaafd bent aan frisdrank en bier drinkt bij het eten in plaats van water, heb ik nieuws voor je: Jouw gebrek aan energie kan betekenen dat je meer water moet drinken. Veel mensen denken dat ze pas uitgedroogd zijn als ze dorst krijgen, maar dat is niet waar. Eerdere tekenen van uitdroging zijn vermoeidheid, hoofdpijn en een slechte concentratie. Dus vul die waterfles en begin te drinken.

5 Je krijgt niet genoeg ijzer binnen

IJzer is heel erg belangrijk als het op energie aankomt. Als jouw lichaam niet voldoende rode bloedcellen aanmaakt om zuurstof te vervoeren, slaat de vermoeidheid toe. Dat is precies wat er gebeurt als je niet voldoende ijzer binnenkrijgt. Bespreek het met je huisarts als je denkt dat dit de oorzaak is van je vermoeidheid.

6 Je hebt een burn-out

Zeg jij tegen alles en iedereen ‘ja’? Ook al weet je dat je af en toe een keertje ‘nee’ moet zeggen? Door niet genoeg tijd voor jezelf te nemen raak je vermoeid. Dus ook al slaap je voldoende, om je energie op peil te houden moet je minstens een uur per dag de tijd nemen voor jezelf. Zo heb je minder kans om vermoeid te raken en het is ook nog eens cruciaal voor je geluksgevoel.

7 Je huis is een rommel

Wat is het eerste wat je voelt als je thuiskomt na een lange dag werken en je vindt een berg afwas op het aanrecht, een onopgemaakt bed en stapels kleding op de vloer? Voor mij is het vermoeidheid. Werken en leven in een rommelige ruimte vreet energie. Onderzoek toont aan dat een rommelig bureau het moeilijker maakt om je te focussen en informatie te verwerken, met als gevolg; mentale vermoeidheid. Begin dus alvast maar met de voorjaarsschoonmaak.

Bron: Elite Daily

0 shares