Ben jij een piekeraar? Dan herken jij onderstaande worstelingen zeker!

“There is nothing in this world that can trouble you as much as your own thoughts.”

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe waar deze woorden zijn. We realiseren ons niet hoe vaak we ons leven en onze relaties laten beïnvloeden (en verstoren) door onze eigen gedachten. Piekeren is simpel gezegd; overdreven veel nadenken over een (wel of niet bestaand) probleem, terwijl je de focus op het grote geheel compleet verliest. Ik heb heel wat afgepiekerd in mijn leven en betrap mezelf er nog regelmatig op. Ben jij een piekeraar? Dan zul je de volgende 10 worstelingen zeker begrijpen.

1 We hebben de neiging om veel dingen in ons hoofd te plannen, maar uiteindelijk voeren we er maar heel weinig van uit. In plaats van zoveel tijd te besteden aan het plannen, zouden we eigenlijk gewoon moeten doen!

(Ik ben een planner van nature. Dat wil zeggen; ik heb heel veel plannen in mijn hoofd, maar het komt er bijna nooit uit. Het zal je niet verbazen dat ik momenteel 20 verschillende planners heb liggen om al die ideeën in uit te werken. Allemaal onaangetast.)

2 Op de een of andere manier hebben we het idee dat wanneer we voorvallen blijven herhalen in ons hoofd, dat we er meer helderheid over krijgen. Als we er maar vaak genoeg aan denken, herinneren we ons vast iets wat we eerder vergeten waren en voelen we ons beter. Helaas gebeurt het tegenovergestelde en zullen we alleen nog maar meer gaan piekeren.

3 We zijn zo gewend om de focus te leggen op negatieve dingen, dat de dingen die ons gelukkig zouden kunnen maken ons ongemak brengen. Het geeft ons het gevoel dat er iets naars gaat gebeuren of dat we het toch wel weer verpesten. Het is niet dat we niet gelukkig willen zijn, het is het gevoel dat we iets belangrijks vergeten als we het wel zijn.

(De weken voor onze emigratie had ik continu het idee in mijn hoofd dat er tijdens onze roadtrip iets ergs zou gebeuren, dat we nooit in Zweden zouden aankomen. Hadden we eindelijk het geluk dat we onze droom konden waarmaken, zou er iets ergs gebeuren. Er gebeurde helemaal niets!)

4 Soms weet je gewoon of het over een persoon gaat of over een situatie. Een piekeraar zal zichzelf echter dwingen om er anders over te denken en aan zichzelf gaan twijfelen. Ook als we 100% zeker zijn over iets, kunnen we onszelf toch nog overtuigen van iets anders.

5 Aangezien we van een mug een olifant maken, hebben we continu geruststelling nodig. Hierdoor lijken we onzeker en behoeftig, terwijl we dit eigenlijk helemaal niet zijn.

6 Als het tijd is om te gaan slapen maakt ons brein overuren. We zouden de wereldproblematiek kunnen analyseren op dat tijdstip. Om deze reden kunnen we maar moeilijk in slaap komen en dit heeft zo zijn effect op ons humeur de volgende dag. Ook piekeren we over het feit dat we niet kunnen slapen, wat zorgt voor een verschrikkelijke vicieuze cirkel.

(Om twee uur ’s nachts opstaan om te gaan werken, omdat mijn hoofd vol zit, is mij niet vreemd.)

7 Ons zorgen maken voelt als een warm bad. Het houdt ons in beweging en het is een constant deel van ons bewustzijn. Dit is ook direct het grootste probleem als het aankomt op piekeren; we maken ons zorgen over problemen die helemaal niet relevant zijn en over dingen die waarschijnlijk helemaal nooit gaan gebeuren.

(Zo kan ik me dagenlang zorgen maken over een bepaalde afspraak. In mijn hoofd heb ik dan alle scenario’s gezien van hoe het gesprek zou kunnen verlopen.)

8 We maken ons zoveel zorgen over hoe we problemen uit het verleden kunnen fixen of hoe we onze toekomst beter kunnen maken, dat we vergeten om in het moment te leven. We kunnen nooit leven in het nu, want voordat we uit onze piekerstaat zijn is het moment al aan ons voorbij gegaan.

9 Door ons overmatig denken maken we het onze partners niet gemakkelijk. Alleen hele sterke personen houden het met ons vol, en dat is alleen maar omdat ze in de eerste plaats echt bij ons willen zijn. Voortdurend twijfelen is een groot onderdeel van piekeren en helaas druppelt dit door in onze relatie.

(Als mijn vriend naar zijn werk moest en hij stuurde me geen berichtje op de ‘normale’ tijd, zag ik in mijn hoofd al beelden van hem in een ziekenhuisbed, ging ik het nieuws checken of er misschien een ongeluk gebeurd was op zijn route etc. Maar er waren ook dagen dat ik dan dacht dat hij geen zin had om mij een bericht te sturen, dat zijn collega’s (een vrouw misschien!) belangrijker voor hem waren op dat moment.)

10 De enige manier om echt gelukkig te zijn is door ervoor te zorgen dat je gedachten geen controle hebben over je leven en dat je in staat bent om dingen los te laten. We maken allemaal fouten in het leven en het gaat niet altijd over rozen. Het is voor ons echter heel erg moeilijk om dingen los te laten en het goede en foute gewoon te accepteren zonder te proberen om de situatie te fixen.

Wat we ons moeten realiseren is dat we keuzes moeten maken en dit moeten we nu doen. We leven maar een keer en we moeten alles eruit halen wat er in zit en ons geen zorgen maken over problemen die er misschien niet eens zijn.

Bron: Elite Daily

Tags:
0 shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *