10 vage tekenen dat je last hebt van stress

Stress manifesteert zich op allerlei manieren. Soms in de vorm van emotionele symptomen, bijvoorbeeld humeurigheid en prikkelbaarheid, en soms in fysieke problemen. Het probleem met deze fysieke symptomen is dat je het vaak weg wuift als iets onschuldigs. En niet alleen dat; stress stapelt zich op en uit zich als iets wat er gewoon bij hoort in het leven, in plaats van dat het wordt gezien als een gezondheidsprobleem dat onder controle moet worden gehouden. Toch kunnen er grote problemen ontstaan als je stress niet aanpakt; het kan leiden tot hartproblemen, slaapstoornissen, depressieve symptomen en meer.

Het is dus belangrijk om te bepalen of je problemen ondervindt op emotioneel gebied. Geen idee of je onder veel spanning staat of niet? Hier zijn enkele manieren waarop je lichaam je vertelt dat je last hebt van stress:

1 Spanning in je spieren

Last van een stijve nek? Strakke schouders? Waarschijnlijk ligt het niet aan die nieuwe workout of een slecht kussen. Als je gestrest bent heb je veel spanning in je spieren. Bij mannen is pijn in de onderrug een veel voorkomend bijeffect van stress en vrouwen hebben vaak last in de boven rug. Massage anyone?

2 Je hebt hoofdpijn

Hoofdpijn als gevolg van stress voelt als een doffe pijn, een band die zich straktrekt om je hoofd. Een pijnstiller kan de pijn wat verzachten, maar ook stressoefeningen, als meditatie of yoga, helpen om de pijn te verlichten.

3 Je hebt dorst

Als je je angstig of gespannen voelt, kan het ervoor zorgen dat je bijnieren een stresshormoon je lichaam inpompen. Dit kan er vervolgens weer toe leiden dat er een schommeling ontstaat in andere hormonen, waardoor je vloeistofniveau beïnvloed wordt. Dus als je je uitgedroogd voelt, kun je stress de schuld geven.

4 Je zweet

Als je ooit een presentatie hebt gegeven onder het genot van klamme handen en vochtige oksels, dan weet je waar we het over hebben. Overmatige transpiratie door stress, beter bekend als hyperhidrosis, kan iedereen overkomen die een beetje meer last van spanning heeft dan normaal. Probeer stress verminderende oefeningen, als een paar keer diep ademhalen, of luister naar rustgevende muziek.

5 Je haar valt uit

Er zijn een paar aandoeningen die haarverlies veroorzaken als gevolg van overmatige stress: Telogen effluvium, waarbij je haar uitvalt over een langere periode, simpel door het te kammen of te wassen; Trichotillomania, een aadoening die leidt tot het uittrekken van je eigen haar; en Alopecia, waarbij het immuunsysteem je haarfollikels begint aan te vallen. Neem contact op met je huisarts als je last hebt van overmatig haarverlies.

6 Je moet wel erg vaak naar het toilet

Als je last hebt van je maag of darmen en een frequente drang hebt om het toilet te bezoeken, dan zou stress weleens de boosdoener kunnen zijn. Stress kan problemen veroorzaken aan het spijsverteringskanaal. Dit is hoe dat werkt: Wanneer stress het ‘vlucht of vecht’ hormoon activeert in je centrale zenuwstelsel, heeft dit zijn effect op je spijsvertering. Het centrale zenuwstelsel sluit de bloedstroom af wat resulteert in minder darmcontracties en dit vermindert weer de afscheidingen die nodig zijn voor een goede spijsvertering.

7 Je voelt je niet erg lekker

Verkoudheid en stress gaan hand in hand. Onderzoeken tonen aan dat stress je meer vatbaar maakt voor gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld een verkoudheid. Niet alleen dat, ook schijn je na een stressvolle periode meer last te kunnen hebben van chronische pijnen, zoals migraine. Vaak treedt dit pas op ná de stressvolle periode, wanneer je lichaam weer tot rust komt. Als je gespannen bent, maakt je lichaam cortisol aan, ook wel bekend als het stresshormoon. Dit hormoon beschermt je tegen de pijn van dat moment (hallo adrenaline!), maar zodra het lichaam kalmeert, slaat de pijn alsnog toe.

8 Je hebt tand problemen

Tanden knarsen doe je vaak als je je er niet van bewust bent, zelfs midden in de nacht als je diep in slaap bent. Eén van de belangrijkste boosdoeners, je raadt het al, is stress. Niet alleen kan het tanden knarsen leiden tot kaakpijn, het kan ook je tanden beschadigen.

9 Je ziet een ander nummer op de weegschaal

Kleine gewichtsveranderingen zijn normaal, maar als je een grote verandering ziet in gewicht (of dit nu omlaag of omhoog is) kan er iets aan de hand zijn. Verandering in eetgedrag is één van de belangrijkste stresssignalen en geeft vaak aan dat er iets veranderd moet worden.

10 Je geheugen laat je in de steek

Chronische stress kan het ruimtelijke geheugen verminderen, het deel dat je helpt om locaties, objecten en andere dingen te herinneren.

Bron: Huffington Post

0 shares