Zeg hallo tegen Hygge; het Deense geheim van gelukkig zijn

Hygge is de Deense variant van de Nederlandse begrippen gezelligheid en knusheid, volgens Wikipedia. Het wordt in Denemarken vaak beschouwd als een van de belangrijkste uitdrukkingen en is de grootste trend sinds Marie Kondo ons heeft aangespoord om de vreugde van het ontspullen te ontdekken.

Charlotte Abrahams, auteur van het boek: ‘Hygge: A Celebration of Simple Pleasures, Living the Danish Way’ legt uit: ‘Ik kwam voor het eerst in aanraking met Hygge als een interieur concept; een manier om je huis gezellig en knus te maken. Wat een grappig woord, dacht ik, en ik begon me erin te verdiepen. En wat bleek; Hygge gaat helemaal terug tot aan de 18e eeuw en is losjes verbonden met het Engelse woord voor knuffel; hug.’

‘Eigenlijk gaat het er dus om dat je jezelf koestert. Gezellig met een dekentje op de bank. Ik ontdekte dat Hygge een groot onderdeel is van het Deense dagelijkse leven. Niet zo gek dus dat Denemarken regelmatig op nummer 1 staat op de lijst van de gelukkigste landen ter wereld.’

En inderdaad, ondanks het droevige weer, stond Denemarken op nummer 1 van het World Happiness Report van de VN in 2012, 2013 en 2016 (in 2015 kwam het op de derde plaats, na Zwitserland en Ijsland).

Hygge gaat om het omarmen van de simpele dingen in het leven. Genieten van een stuk taart, geen werk e-mails checken in het weekend, tijd doorbrengen met familie en vrienden. Het gaat om de kleine, simpele dingen die het leven geweldig maken, maar soms aan ons voorbij schieten.

Die Hygge momenten kunnen van alles zijn; een kop koffie bij de open haard, een etentje met vrienden, zandkastelen bouwen met je kinderen, de zondagskrant lezen, een hond die aan je voeten slaapt, warme chocolademelk of dat heerlijke glas rode wijn.

“Hygge is the absence of anything annoying or emotionally overwhelming”

‘Tijd doorbrengen met familie en geliefden is het belangrijkste in Hygge, maar ook in het moment leven en volledig gefocust zijn op wat je op dat moment aan het doen bent,’ legt Charlotte uit. Dus in plaats van kletsen met een vriendin terwijl je opruimt, focus je je alleen op het gesprek. Multi tasken is niet echt Hygge.

Hygge was iets dat schrijfster Helen Russel moest leren toen ze verhuisde van haar hectische Londense leven naar een landelijk (en slapend) stadje in Denemarken.

‘Mijn man kreeg een nieuwe baan bij Lego, dus ik nam ontslag van mijn baan bij een glossy magazine en stemde toe het een jaar te proberen,’ zegt ze.

‘Mijn vrienden en familie dachten dat ik gek was geworden, omdat ik niet iemand ben die houdt van verandering. Ik had geen vrienden en familie in Denemarken en in het begin probeerde ik mezelf gelukkig te eten in de lokale bakkerijtjes. Toen eenmaal de sugar rush verdwenen was, begon ik rond te kijken en realiseerde ik me dat het Deense leven veel te bieden had.’

Ik begon Hygge overal om me heen te zien; in elk huis branden kaarsjes, worden taarten gebakken, vers gezette koffie… Er is saamhorigheid en een prachtig gevoel van lief zijn voor jezelf. De beste uitleg die ik gehoord heb over Hygge is deze: “the absence of anything annoying or emotionally overwhelming”.’

Hoe Deens te leven volgens Helen Russell

Vier de simpele dingen in het leven

Maak een verse kop koffie en geniet van elke slok. Eet dat gebakje. Stop and smell the roses.

Geniet van regenachtige dagen

Lijkt de weersvoorspelling meer Mordor dan Malediven? Doe zoals de Denen en omarm de elementen! Een regenachtige dag? Dat is een perfect excuus om op de bank te kruipen met een nieuw boek. Worden de avonden kouder? Des te meer reden om vrienden uit te nodigen.

Eet echt eten

Vergeet #eatclean. #Eathygge is een manier van eten die je oma zou herkennen (denk aan grote borden met vlees en aardappelen). Denen eten naar behoren en ze zien er hartstikke gezond uit! Obesitas komt bijna niet voor in Denemarken.

Creëer een gezellig huis

Veel natuurlijke materialen als wol en leer, opgeklopte kussens en schapenvachtjes over de bankleuning; de Deense huizen zijn hygge proof. Onderzoekers aan de Universiteit in Londen kwamen erachter dat naar mooie dingen kijken ons gelukkig maakt, omdat het dopamine aanmaakt. Denen worden al gelukkig als ze door de voordeur naar binnen lopen. Scandinavische interieurs zijn bij deze officieel goed gekeurd.

Geef prioriteit aan je familie en vrienden

In de tijd van de Vikingen overleefde je de winter niet zonder de hulp van familie en vrienden. En hoewel Denemarken nu gewoon eet en Netflix kijkt, er ligt nog steeds een culturele nadruk op saamhorigheid. Onderzoeken tonen aan dat tijd doorbrengen met familie en vrienden de sleutel is tot een gelukkig leven.

Helen Russell is de schrijfster van ‘The Year of Living Danishly: Uncovering The Secrets of the World’s Happiest Country’

Wil je liever een Nederlands boek lezen over Hygge?Dan is Hygge, de Deense kunst van het leven van harte aan te bevelen!

‘Hygge is zo’n woord dat niet direct te vertalen is, maar iets betekent als comfort, warmte, saamhorigheid. Het is dat gevoel dat je krijgt als je met warm gebreide sokken aan met je partner op de bank knuffelt. Of dat gevoel wanneer je met je beste vrienden samen thuis eet en een goed gesprek hebt bij kaarslicht. Het is dat niet te beschrijven gevoel dat je ervaart als het licht dat ’s ochtend door je slaapkamerraam valt precies goed is.’

Bron: Telegraph.co.uk

Tags:
0 shares